Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Kari hallgatói képviselőink

Molnár Ágnes

HK news

AIESEC, avagy buli, munka, tapasztalat...

Részt vehetsz mindezektől függetlenül külföldi szakmai gyakorlatcsere programunkban, melynek keretén belül akár másfél évet is külföldön tölthetsz, hatalmas előnyre téve szert ezáltal, mind a külföldi szakmai tapasztalattal, mind nyelvtudásod aktív, mindennapi fejlesztése révén.

Élettechnika

Információtechnológiai forradalom

Bemutatkozik a Sport reszort

Sportolási lehetőségek a kollégiumban.

A többiek

Játék

A játék célja az, hogy minél pontosabban megtippeljétek, hogy egy adott zh-n/vizsgán a résztvevők hány százaléka megy át. Direkt megbukni nem ér!

Fesztivál7

A legnépszerűbb program a Pintér Béla társulata által hétfőn bemutatott Népi rablét című színdarab volt.

A föld mélyén

Azt hittem, hogy ilyen csak a filmekben történik. Egy speciális effekt, amely a hatás növelésére szolgál. De nem... A csőből továbbra is ömlött a gőz, csöpögött a forró víz és mi haladtunk tovább. Egyenesen, előre, görnyedve, oldalazva. A dübörgés fokozatosan erősödött. Kísérőnk előrement, hogy megnézze, tiszta-e a levegő. Miután jelzett, hogy mehetünk, elkezdtünk lépkedni a fény irányába. Belekapaszkodtam egy csőbe és ugrottam előre. Zuhanás lefelé...

Nem kell megijedni, nem egy horrortörténet részletét közöljük. A Budavári Schönherz Stúdió szervezett egy utat a K épület alatti alagútrendszerbe. Pontosabban az egész egyetemet behálózó fűtőrendszer alagútjába. (Köszönet érte, hogy velük tarthattam). Az 1900-as évek elejére épült ki az a fűtőrendszer, amely az egyetem fűtését biztosította. Igaz, akkoriban még szénfűtéssel: a talajszintről egy tárolóhelyiségbe öntötték le a szenet, ahonnan csillékkel szállították el a kazánokig. Kopott sínek őrzik ezen kor emlékét. A csövek pedig az egyetemi komplexum nagy részét behálózzák – így a hozzájuk tartozó járatok is. Persze az elmúlt évek során újabb és újabb csövek és kábelek kerültek ide, a járatok mérete egyre kisebb lett...

Egy kedd délután találkoztunk a "kapcsolatunkkal" és elindultunk a kazánház felé. Arról az épületről beszélek, amely az F mellett áll és egy szép nagy kémény tartozik hozzá. Egy irodában leraktuk a cuccainkat, megszabadultunk a nehéz kabátoktól és egy lépcsőn leereszkedtünk a föld alá. A hőmérséklet a kellemes és a még elviselhetően meleg között ingadozott. Mi először a K épület felé vezető úton indultunk el. Nagyon sok érdekes kép ugrik be, ha visszagondolok erre: különböző tárolók, rengeteg cső, szigetelőanyagok, kábelek, egy döglött macska, meleg levegő, raktárak. Kísérőnk buzgón nyitogatta kulcsával a különböző ajtókat, kapcsolgatta a világítást – legalábbis a legtöbb helyen. Mindeközben pedig magyarázott, minden egyes kis helyről volt valami érdekes története. Hiába, már elég régóta dolgozik itt. Persze amikor még kezdte, akkor 25 ember dolgozott a föld alatt, mára már csak négyen maradtak. Igaz, a fűtést is már a FŐTÁV Rt. szolgáltatja... Néhány kanyar után világosság tűnt fel a járat végén. Mielőtt elértük volna, meg kellett küzdenünk egy rosszul tömített csőillesztéssel – kísérőnk laza mozdulattal befogta a lyukat és így az untukat elálló vízeső megszűnt. A K épületben éppen munka folyt – ahogyan az év többi napján. Az épület süllyedésének megállításán dolgoznak a munkások. Tettünk egy szép nagy kört az alagsor alatt. Többek közt benéztünk a lőtérre, éppen lőgyakorlat volt. Két srác egy puskával, egy harmadik pedig pisztollyal lőtt – igaz, a céltáblát nem sikerült eltalálnia, de legalább a lövések jó hangosak voltak. (Pisztollyal lövő ember mellé fülvédő nélkül odaállni nem jó, értem?) Majd számtalan raktár, egy, a múltat idéző "A jövő mérnöke" újság, poros női cipő, lyukas lefolyócső. Egykor talajvízzel elöntött terem. A Duna áradásakor ilyen magasan szokott itt bent állni a talajvíz – mutatott a kísérőnk egy vonalra, vagy másfél méterre a padlótól. Egyikünk egyedül elindult a CH épület felé vezető folyosón – egy kanyar után eltűnt a szemünk elől az egyre szűkülő járatban. Hősies útjának egy lezárt ajtó vetett véget, mely mögött a CH épület pincerésze rejtőzött. Évekkel ezelőtt vettek egy speciális szivattyút, hogy a vegyi hulladékot megfelelő módon tudják továbbítani és tárolni (hisz a CH épület a vegyészek körében népszerű). Nos, kis idővel később a rendszer leállt, és a hiba okára csak akkor derült fény, amikor kiemelték a szivattyút. Pontosabban a maradványait. Ugyanis a speciális, vegyi anyagoknak ellenálló szivattyúból nem sok maradt.

Túránk a kazánházban ért véget, pontosabban kezdődött el újra az R épület irányába. De ez már egy másik történet...

Bacsi