Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

A Schönherz története

1976-ban a Budapesti Hilton elkészültével, még a szálloda átadása előtt a Schönherz Kollégiumnak ki kellett üríteni a vári épület Hilton felé eső szárnyát.

Szilánkok

Kalmár Péter (Kalmár)

Játék

Schönherz Kollégium 2001. őszi rendezvénynaptár

Mátrabérc teljesítménytúra

"...sokáig küzdöttek a szokatlan körülmények nyújtotta nehézségekkel."

Időjárás-jelentés

A Windows 50 napja

"A kancsó nem dől meg"

Hallgatói Képviselet 1999/2000

Sporthírek

Bemutatkozik a szaunakör

Remélem jól töltöttétek a nyarat, az első heteket az egyetemen, és friss erővel kezdtétek meg egyetemi tanulmányaitokat. Mint azt tudjátok, az első néhány hét még ZH mentesen, nyugiban fog eltelni, de Qpa után beindul a nagyüzem. Szükségetek is lesz a koncentráló képességre, a friss fejre, a teljes szellemi kapacitásra. Ennek előteremtésére szolgál - egyeb-ek közt (pl.: tanulás, puskaírás) - a szauna.

A forró levegő jótékony hatását évezredek óta ismeri az emberiség. Serkenti a vérkeringést, növeli az ellenállóképességet, ellazítja az izmokat, az izzadás pedig biztosítja a méregtelenítést. Egyes országokban, főként Finnországban, a családi ház tartozéka a szauna. Kollégista elő-deinknek köszönhetően, számos nagyszínvonalú kör között, a szaunakör is már évek óta működik a vendégek nagy megelégedésére. Történelmi érdekesség, hogy ez most már egy második szauna, ui. az első egy Várklub ideje alatt leégett.

Aki még sohasem szaunázott, íme néhány jótanács: háromszor érdemes bemenni a szaunahelyiségbe, ugyanis a szaunázásra 1 óra áll rendelkezésre. Két izzadás között a hidegvizes zuhanyban ajánlott alapos fürdőt venni, majd egy pár percet a padon pihenni. A pihenés után lehet még egyszer lezuhanyozni hideg vízzel, majd szárazra törülközni, és úgy bemenni egy újabb "menetre". Kétféle szauna létezik a levegő páratartalma szempontjából: nedves és száraz. Értelemszerűen az elsőnél illatosított vagy sima vízzel locsoljuk a köveket, a másodiknál ezt nem tesszük. A végén a melegvizes zuhanyban le lehet tusolni. Mindez persze csak tanács a kezdőknek, egy idő után úgyis kialakul mindenkinek az egyéni szaunakultúrája.

A szauna az alagsorban található, DE nem a tornaterem felől kell meg-közelíteni, hanem a másik oldalról (a büfé felöli lépcsőn kell lemenni az alagsorba).

Nyitvatartási idő: vasárnap - csütörtök, este 7 órától éjfélig.

A szaunázás rendje a következő:

  1. Iratkozz fel a 303-as szoba előtt a szaunafüzetbe.
  2. Ha mégsem tudsz lejönni szaunázni, azt minimum 1 órával a beírt időpont előtt jelezned kell az ügyeletesnek (476-os mellék).
  3. A felírt időpontban pontosan jelenj(etek) meg a szauna ügyeletesnél (alagsor, déli oldal).
  4. Ha kérsz szaunaolajat, azt mondd az ügyeletesnek, és bármi problémával fordulj hozzá bizalommal.
  5. A szaunázást pontosan fejezd be, hogy az utánad jövőknek ne kelljen várniuk.

Néhány szót az árakról: ÁB 30 Ft, KB 50 Ft, DO 100 Ft, külsős 150 Ft

Jó szaunázást!

Vörös Zoltán (Gorcsev)