Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Vodafo?? NE!

Varga István, V. Info.

Egy hétig tartó szerelem

Az időt csak térben tudom elképzelni

Egy kérés a Netpincértől

Mediterrán órák

Ez az első alkalom, hogy Pécsre megyünk, így megpróbáltuk felidézni a városról szóló ismereteinket. Kispál és a Borz. Női kosárcsapat. Egyetemváros.

Beköszöntő

Megütött a HiFi-guta

Az új tanterv és a szigorlatok

Hálózati hírek

A német nyelvű képzés

Ilyen is van. A résztvevők kezdetben minden szaktárgyat németül hallgatnak, utána pedig fokozatosan bekapcsolódnak a magyar nyelvű képzésbe. Az első két évet jól teljesítők az 5. félévet Karlsruhe-ban töltik.

Az előadások és gyakorlatok németül mennek. Persze a nehezebb részeknél szükség esetén az oktatók magyarul is elmondják a tudnivalókat, hogy a megértést könnyítsék.

A magyar nyelven tanulók körében elég elterjedt az "info light" elnevezés a német nyelvű informatikai szakra vonatkozóan. Ennek oka arra vezethető vissza, hogy a németeseknek sokszor jobb az átlaguk, és sokak szerint nem szívnak olyan sokat. Ennek az oka szerintem nem csak abban keresendő, hogy néhány tárgy valamivel könnyebb, hanem közrejátszanak a következők is: a németesek egy kicsit elkülönülnek a többiektől, és így jóval családiasabb a hangulat, meg talán az oktatókkal is egy árnyalattal közvetlenebb a kapcsolat. Másrészt tanulni is jobban kell(ene), mert egyrészt a Karlsruhe-ba való kijutáshoz hivatalosan 3,5-ös átlag kell, másrészt nincs keresztfélév. Ha valaki megbukik, az átkerül magyar képzésre és búcsút vehet a többi németestől. Ennek a tanulásra nézve jelentős ösztönző hatása van, mert nem mondhatja senki azt, hogy "no mindegy, majd legközelebb". Tehát az élet azért itt sem habostorta. Mivel minden tárgyat csak egy oktató tanít a németeseknek, így nincsen szabad tanárválasztás, hanem előre meg van adva, hogy melyik tárgyat kinél kell felvenni. (Viszont így versenyezni sem kell a többiekkel a jó oktatókért.)

A tantárgyak: A német infósok az első két félévben majdnem ugyanazt tanulják, mint villamosmérnök társaik. A különbség csupán annyi, hogy őket bevezetik a számításelméletbe, míg a villamosmérnököknek ehelyett anyagtudomány lesz. Akinek nincsen felsőfokú nyelvvizsgája, annak az első két félévben németórákra kell járnia, melyeknek hatásfokáról megoszlanak a vélemények és még kreditet sem kapnak érte.

A nyelvtudással kapcsolatban a folyamatos, élő beszéd megértése a legfontosabb. A szakszavakat idővel úgyis mindenki megtanulja. A ZH-k és vizsgák is németül mennek, de nem kell aggódni: még senki nem bukott meg azért, mert nem jutott eszébe egy szó. Végszükség esetén elmondja magyarul, legfeljebb azt mondják, hogy "Ejnye-bejnye, ezt azért mégis csak németül kellett volna".

A német nyelvű képzést összességében mindenkinek ajánlom, aki jól tud németül. Aki ezt végigcsinálja, az nagyon sokat nyer vele, a hátrányok pedig senkit ne riasszanak el tőle. Ha nem változik a rendszer, a jelentkezési lapot a felvételről szóló értesítéssel együtt kapjátok meg.

Kristóf