Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Megújulás

Hogyan nyerjünk Schönherz Qpát öt arcpirítóan egyszerű lépésben?

Kivesszük, betesszük.

Kéthetes nyári szakmai programok Európában – ingyen!

Világkép

A nyomogatós gyalogátkelőhöz közeledve látja, hogy a madzagnál fogva lóg a levegőben a nyomogatós doboz.

Cím nélkül

Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A tanszék alapvetően három fő területen dolgozik: beágyazott információs rendszerek, intelligens rendszerek tervezése, valamint szolgáltatásbiztos számítástechnika.

Music News

Papp Tamás (Mozdony), IV. Info.

Koncertajánló

Halálmetál ősszel és télen.

Menza

"...oktatók és hallgatók szabad étteremválasztása..."

MusicMania

Modern Rapszódia

Itt az idő, hogy a nagy öregek után szó essen a feltörekvő fiatalságról is egy pillanatra, hiszen ki más vinné tovább az örökséget, ha nem ők...

Itália mindig nevezetes volt zenészeiről, zeneszerzőiről, (lásd Paganini, Verdi, Pavarotti) és mint a klasszikus zene bölcsője is gyakran említésre kerül. Ilyen múlt ellenére a könnyűzenei életben eddig jóformán csak popzenészek képviselték az országot (Eros Ramazotti, Zucchero stb...). Persze olasz származásúak, – névből ítélve –, azért akadnak jószerivel a rock világában. Gitáros téren itt van rögtön Joe Satriani, John Petrucci a DT-ből, Al Pitrelli a Savatage-ból, a bőgősöknél, D.D. Verni, Frank Bello stb.

Mostantól a helyzet megváltozik, ugyanis megjelent egy honi színekben induló olasz kvintett, akik már második nagylemezüknél tartanak, és a kritikák mindenhol nagy jövőt jósolnak nekik. Egy underground együttes, a Thundercross magjából és a másik reménység gyülekezet, a Labyrinth összetételéből létrejött a Rhapsody nevű csoda, akik 2 éve lepték meg a népet bemutatkozó LP-jükkel. Hogy milyen zene jöhet Olaszországból, ami ebbe a sorozatba kerül? :) Rengeteg klasszikus elemet tartalmazó, (mondjuk ilyen névvel, ugye.. :-)) barokkos betétekkel tarkított, epikus, bombasztikus megoldásokkal, hatalmas kórusokkal teli, erőteljes, lendületes rockzene. Alapjában véve ez nem is csoda, mivel hatásként a Helloween Keeper of the Seven Keys 2-jét, a Manowar Into the glory Ride-ját, Bach-ot és Malmsteent emlegetik, de ne feledjük az ereikben folyó olasz muzsikus vért sem :). Direkt párhuzamokat azonban senki se keressen, muzsikájuk a maga nemében ennek ellenére teljesen egyedi ötvözet. A szövegvilág fantasy ihletésű, az albumok koncept jelleggel egy Conan-típusú harcos történetet mesélnek el, aki a smaragd kardot keresgéli.

Legendary Tales

A Legendary Tales-et a latin nyelvű, elsöprő erejű, Carmina Burana-s kórusú Iírai Tenax indítja organaszóval, ami átfolyik a lendületes Warrior of Ice-ba. Ez a dal egyből, majdhogynem tökéletes keresztmetszetét adja annak, amit a kollégák zeneírás terén művelnek. Van ismét hatalmas kórusos refrén, klasszikus betét rakás vonóssal és csemballóval, paganinis gitártudomány és dallam hegyek. A klasszikus betétekről érdemes tudni, hogy nem szintetizátor termékek, hanem valódi zenekar játszotta fel a megfelelő részeket. A Rage of the Winter tovább lép a megkezdett úton és ha lehet, egy még elborultabb egyvelegét adja a klasszikus és modern hangszerelésnek. Az akusztikus Forest of Unicorns kis pihenőt nyújt könnyed barokkos dallamaival, igazi középkorias hangszereivel (csörgődob, furulya stb.), majd a Flames of Revenge nagyívű dallamain visszakerülünk a sodrásba. A Virgin Skies csemballó szólója vezeti fel a Land of Immortals-ot, ahol a gitár és a billentyűsök eszeveszett harcot vívnak szólózás ügyében. Az Echoes of Tragedy egy drámai hangvételű 3 és fél perc, amiben a zongorával kísért ének és a hátborzongató Manowar-os, bombasztikus kórusok váltogatják egymást. A Lord of the Thunder egy újabb gyorsabb, szintén eklektikus nóta, míg a záró/címadó track az átlagosnál hosszabb lélegzetvételű, változatos darab, csemballóval, vonósokkal, furulyával, remek melódiákkal és egyéb finomságokkal.

Symphony of the Enchanted Lands

A Legendary albumot nem követte sem turné, sem egyéb időhúzó tevékenység, így hamarosan kipattant a fiúk hangszeréből a második mestermű is. Különösebben újat nem tudok erről az albumról elmondani, talán csak annyit, hogy a hangzás kissé izmosabb, a dalok felépítése pedig még összefogottabb lett. A komponisták zsenije itt is megmutatkozik, kiválóan ötvözik a klasszikus zenét a gitárokkal, roppant élvezetes a hangszerelés, megvan ugyanaz a lendület, kórusok a helyükön, atmoszféra magával ragadó, egyszerűen nagyszerű az egész album.

Ami szembe/fülbetűnő mind két művön, hogy az együttes tagjainak a vérében van a zenélés. Mind zeneszerzés terén, mind hangszeres tudás területén hihetetlen magas szinten állnak, mesterkéltségnek vagy erőlködésnek semmi nyoma, sőt inkább az őszinteség és a könnyedség a legjobb jellemző rájuk. Luca Turilli guitarerro, a fő komponista talán már most a legnagyobbak között van, Alex Staropoli billentyűs, a másik főagy pedig beállhat a Jens Johannsen-féle billentyűvarázslók sorába (mondjuk közvetlen mellé)... Fabio Leone hangszálait mintha csak ehhez a zenéhez gyártották volna, Daniele Carbonera igazán változatos dobjátéka és Alessandro Lotta bőgőzése pedig szintén nélkülözhetetlen kelléke a varázslatnak.

Hihetetlenül őszinte, méltóságteljes, csodálatos muzsika.

http://hem1.passagen.se/tobiasha/rhapsody/index.htm

- Cham