Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Nagyernyei Nemes Dániel

Majzik Róbert (Mc)

Sporthírek

Powered by Schönherz DSK

Cest la vie (en France)

Egy tömött buszon akár középről is képesek az emberek előreadogatni a pénzt egy jegyért, hogy érvényesítsék utazásukat. Persze a szabályosság az eszméletlen bürokráciában is megmutatkozik.

Impresszum

Helloween

A Helloween gyökerei valahol 79-ben képződtek, amikor Hamburgban Kai Hansen és Piet Sielck együtt zenélgetett a Gentry-ben, aztán a line-up mátrix birizgálás után az Iron Fistben, ahol már Ingo Swichtenberg dobos és egy Marcus Grosskopf nevű fazon is része volt a jónak.

Loreena McKennitt

HK news

Hírek a Hallgatói Képviselet környékéről

Második reneszánsz

A Public Private Partnership (PPP) egy együttműködési forma az állam és a magánszektor között, melynek célja, hogy a közfeladatok, közcélú projektek megvalósításában – és nem titkoltan a finanszírozásában – a magántőke az eddiginél nagyobb szerephez jusson.

Rejtvényfejtők bajnoksága

Korlátolt elsősök

Ez az első félév, amikor a Schönherz elsős szintjein korlátozzák a hálózat elérését. A következő véleménycserét
Tóth Ervin kollégiumi nevelőtanárral, a Senior Lovagrend nagymesterével folytattam. A kérdések a senior-levelezőlistán "elhangzott" vélemények alapján íródtak.

• Ha jól tudom, az elsősök hálókorlátozását a KKB döntése határozza meg, amelyet az elsős nevelőtanárok véleménye alapján hoztak. Mi az oka, hogy ilyen drasztikus lépésre volt szükség az "öregek" szerint?

– A független sajtó már az első kérdésbe bebújtatja a véleményét? J Szerintem nem drasztikus lépés. Azért döntöttünk így, hogy kevesebb "netfüggő" ember legyen, az emberek szokjanak hozzá, hogy a hálózat segéd-eszköz, nem pedig életforma.

• Pontosan mikor nincs az elsős szinteken háló?

– Hétköznap reggel 8 és délután 16 óra között, hajnali 2 és 7 között. Valamint csütörtökönként este.

• Nagyságrendekkel kevesebb embertől hallottam, hogy az új rendszer bevezetése mellett foglal állást, mint ahányan ellene. Nem lett volna jobb kikérni a KGy véleményét az ügyben?

– A KKB döntése még szeptemberben született, a KGy novemberben volt. Másrészt szerintem nem KGy-szintű a probléma.

• Nagyon sok érv hangzott el a hálóletiltás mellett és ellen, megpróbálom ezeket összefoglalni.

Mellette szól, hogy néhányan már ha át kell szólni a másik szobába, azt is Interneten teszik, (a WC-re is csak betelnetelnek J), keveset beszélgetnek egymással még az egy szinten lakó emberek is. Másik indok, hogy érezzék az elsősök: a hálózat nem alapszolgáltatás, sok lelkes ember munkája fekszik benne, és a karbantartás szintén nagy munka (hát még a fejlesztés). Ne várjuk el, hogy csak úgy magától ott van a falban a drót – tennünk is kell érte.

Az, hogy nevtanáraink idején egyáltalán nem volt háló (és a szobákban telefon), szerintem nem érv. Ilyen alapon gyalog járnánk a lépcsőházban, és szekéren utaznánk haza.

– A pestiek többségének sincs otthon hálója, mégis elvégzik az egyetemet. Bezzeg szegény Schönherzesek. Milyen rossz nekik, hogy a nap kvázi felében van hálójuk!

• A "már régen foglalkozunk a gondolattal" indoklást szintén nem érzem elfogadhatónak.

– Ez tény, nem indok.

• A korlátozás elleni érv, hogy az évfolyamlistákra rengeteg hasznos tanulmányi anyag kerül fel, és a készülő infoCentrumot is hálózaton érhetik majd el a hallgatók.

– Ehhez nem szükséges napi 24 órás hálózati lefedettség.

• Felnőtt embereknek akarjuk megmondani, hogy mi a jó nekik – ha valaki nem tudja beosztani az idejét, miért kellene ezt nekünk megtennünk helyette?

– Hogy nagyobb esélyekkel induljon a diplomáért. Kevésbé fájdalmas a más kárán tanulni. Legfeljebb nem annyira hatékony.

• Kicsit olyan érzésem van, hogy kiterjesztjük a középiskolai "csináld amit mondanak" életet az egyetem első évére, ezzel egy évvel ugyan eltoljuk a gólya "felszabadulását", de az alap problémát nem oldottuk meg. Az pedig egyáltalán nem biztos, hogy akikkel kommunikál a user, azokkal beszélgetni is tudna.

– Rettentően szomorúnak tartom, hogy elektronikus formában mekkora pofája van egyeseknek, és személyes találkozáskor mennyire összehúzzák magukat.

• Ez igaz, de én most arra gondoltam, hogy az esetek nagy részében szinte csak az Internet biztosítja két ember között a kommunikációs csatornát. Pl. én is főleg e-mailben tartom a kapcsolatot egy nagyon kedves barátnőmmel, pedig legszívesebben egész napokat átbeszélgetnék vele, de a távolság miatt nem lehetséges.

Az egyes dolgokhoz külön-külön valóban nem kell állandó Net-elérés, viszont nagyon sok mindenre használjuk már a hálózatot (itt nem csak az Internetre gondolok, a belső háló is fontos). Csak plusz szívást okozunk az elsősöknek azzal, hogy a hálózathoz is igazodniuk kell időben.

A sok lelkes ember pedig, akik a hálózatot kiépítették/karbantartják, azért tették mindezt, hogy lehessen a rendszert használni. A jövő értelmiségét pedig ésszel kellene nevelni, nem erőszakkal. Ha belegondolunk, hogy velünk történne mindez... brrrr.

– Ha mög lett mondva, hát mög lett mondva. El kell fogadni, hogy hierarchia van, gólyától a másodévesen keresztül a rektorig. Ha úgy tetszik, akkor most egy lokális minimumba "taszítjuk" az elsősöket, hogy a globális maximum nőjön.

• Tudom, hogy ez nem jogi kérdés, de van-e jogunk egyetemistákat megkülönböztetni aszerint, hogy ki hányadéves?

– A kollégiumban eddig is volt példa az elsősök diszkriminációjara, pl. irányelv, hogy kollégiumi körökben – főleg első félévben – ne dolgozzanak.

• Ez egyrészt nem igazán érv, másrészt nem volt fizikailag megtiltva sem. Arra céloztam, hogy szerintem jogosan követelik, hogy bánjunk úgy velük, mint minden más kollégistával.

– A hálózathoz való jog nem értelmezett fogalom.

• A KSzK-sok részletes információkkal is rendelkeznek pl. az elsős szintek forgalmáról. Ezen kívül ők feladatuknak érzik, hogy amikor csak lehet, mindekinek biztosítsanak hálózatot, és csak a KKB határozott döntése értelmében vezették be a korlátozást. Kikérte-e valaki is a KSzK véleményét a kérdésben?

– A KSzK-sokkal a technikai részletek ügyében beszéltünk. Nem hiszem, hogy bárki le tudná mérni a hálózat diplomaszerzésre és nem diplomaszerzésre történő használatának arányát.

• Sokak szerint (tényleg, ez nem csak olyan újságírói fordulat) a "kihullott" hallgatók főleg a lustaság vagy a kocsmázás miatt kénytelenek elhagyni az egyetemet, nem a túl sok netezés veszi el idejüket. Aki eddig tanulás helyett állandóan a gép előtt ült, az vagy most is ott fog játszani valamilyen hálózatot nem igénylő programmal, vagy elmegy a haverokkal kocsmázni, mert nem tud magával mit kezdeni.

– Szomorú lenne, ha a kedves delikvens nem tudna magával mit kezdeni, ha nincs háló.

• Mindannyian tudjuk, hogy vannak olyan előadások, amelyekre úgysem megy be az ember, mert pl. könyvből ezerszer jobban meg tudja tanulni az anyagot.

Az elsősök nem rajonganak a döntésért, ez talán érthető. Különösen a csütörtök esti akciót érzik jogtalannak, mert a gólyakocsmába mégis csak az menjen le, aki akar. Felmerült kérdésként, hogy a következő lépés az lesz, hogy baratnőt sem fogadhat a gólya, mert akkor nem tanul?

– Nem a gólyakocsma miatt van a csütörtök esti lehúzás, hanem azért, hogy legyen egy fix időpont, amikor rendszeresen lehet évfolyam-rendezvényeket tartani, pl. főzés. Nem szeretnék még egy embert meglátni, aki arra a fél percre megy évfolyamvacsira, amíg teleszedi a kislábost, utána visszaül a gépe elé. Másrészt legalább egy estét bírjanak ki net nélkül, fedezzék fel azokat a lehetőségeket, amelyeket nem a Mátrix biztosít.

• Más kollégiumokban nem lesz ilyen korlátozás. Nem idétlen helyzet az, hogy pont a Schönherzben korlátozzuk a hálót?

– Elég sok dolog beleférne a világképembe, ami javítja a diplomaszerzők arányát, ellenben népszerűtlen. A helyzet visszássága/komikuma/idétlensége bőven belefér...

• A hálózat azért nem szükségszerűen időpocsékolás. Karunk hallgatóinak minimum a használatát meg kell tanulniuk, tehát a szakmai fejlődésükhöz is hozzájárul.

Miből gondolod, hogy ezek után kevesebb embert rúgnak ki? A Kar tisztában van vele, hogy mennyi ember kell itt végezzen, nem hiszem, hogy ezért többen jutnának el a diplomáig.

– Adott számú végzős esetén a diploma minősége fog javulni.

• Felmerült, hogy az elsősöket nem a hálóhasználat akadályozásával kellene nevelni, hanem segíteni kéne őket a tanulásban. Hogy érzed, ezt mennyire sikerült megvalósítani?

– Erről Acse senior tud bővebbet mondani.

A próbaZH-kat szervező senior kolléga elmondta, hogy infósoknak és villanyosoknak is szerveztek egy-egy próbaZH-t, mindkét szaknak az első ZH tárgyából. Ezek sikeresnek mondhatók, 60-70 (infó) illetve 100 ember (villany) jött el próbálkozni, és nagy részük készült is rá, nem csak "benézett". Az első igazi ZH-k általában jól is sikerültek, reméljük, ez részben a seniorok igyekezetének is köszönhető.

Tom