Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Az Üveghegyen is túl

A Nemzetközi Asztronautikai Szövetség 2004-ben is megrendezte éves konferenciáját. Ezúttal a távoli Kanada egyik még távolabbi városa, Vancouver adott otthont a rendezvénynek. A Villanykarról ketten is kijutottunk.

Kari Tanács

Misztikus (?) KDJB - szoctám és társai

Pondró

"Egy kisfiú és egy kislány kézenfogva..."

Dohányzásra kijelölt helyek az Egyetem létesítményeiben

"részlet a rektori körlevélből"

Kreditrendszer rulez

"Remek."

Világkép

Mamesz in action

Impresszum

Magyarázat

Alapítási jegyzőkönyv

Rövid hírek házunk tájáról

Konyhafelújítás

Szeptember első hetében kezdetét vette a konyhafelújítás - melyet valószínűleg mindenki észrevett, hiszen ez azzal járt, hogy lezárták és darabjaira szedték az összes konyhát és mosókonyhát. A munka várhatóan november elejére fejeződik be, ekkorra az összes konyhában kicserélik a vízvezetéket és lefolyókat, a konyhákat kicsempézik és újrabútorozzák. Minden szinten lesz új tűzhely és mosogató, valamint lesz 3 nagy-(buli)-konyha is, ahol a mosókonyhát, konyhát és étkezőt is egybenyitják, így az igazán nagy szintvacsi-készítésekre is megfelelő lesz a terep (ahol akár még táncolni is lehet... :) ).

A tervezett egész felújítás ~11 millió forintba kerül (ebben benne van a gerincvezeték cseréje is, amit már tavasszal sikerült megcsinálni), amelyet a KKB és az állami vezetés közösen teremtett elő. Ennek egy részét képezi a kollégisták által szeptemberben befizetett konyhafelújítási hozzájárulás. (Sajnos ezt nem hirdették ki túl alaposan, de a szeptemberi koleszdíjjal együtt - ami a későbbi beköltözés miatt időarányosan kevesebb lett volna - a Nyári Táborban történt egyeztetés alapján a gondnoknők minden kollégistától további 1000 Ft-ot szedtek a fenti célra.)

Kollégiumi felvételi

Idén 1228 kollégiumi férőhellyel gazdálkodhatott a Villanykar, ebből az 1000 Schönherzes helyen kívül 121-et a Vásárhelyi Pál kollégimuban, 61-et a Nagytétényi kollégiumban, 46-ot pedig a Góliátban kaptunk. Ennyi helyre összesen 1550 pályázat érkezett (~1100 felsős és ~450 elsős). A felvétel elbírálása (a felsőéveseknél) a jól ismert 3*100-as rendszerben történt. 102 pont felett mindenki kapott kollégiumi elhelyezést, a Schönherzbe a 113 pont felettiek kerültek (illetve a tanulmányi és közösségi kedvezményezettek, doktoranduszok, A1-es, A2-es kategóriájú külföldi hallgatók abba a kollégiumba kerültek, amit első helyen megjelöltek).

Az elsősöknél a felvételi elbírálása a szociális helyzet alapján történik, amit az egy főre jutó havi átlagkeresettel mérnek. Idén az nyert felvételt, akinél ez 30 ezer Ft, vagy annál kevesebb volt.

A Határon Túli Magyarok (HTM-esek) helyzetében volt idén egy kis változás, ugyanis a Márton Áron kollégiumban idén minden HTM-esnek alanyi jogon kollégiumi férőhely jár. Ezért közülük az összes elsőst ott helyezték el. A felsőéveseknek megvolt a lehetőség, hogy továbbra is a Schönherzben maradjanak, náluk a közösségi és tanulmányi kedvezményezetteken kívül azok is itt kaptak helyet, akik a 3*100-as rendszerben a tanulmányi és közösségi pontjaikkal elérték a 113 pontot.

KKB-ellenőrzés

... ami mostanában megint van. Úgyhogy érdemes tudni, hogy belépő nélkül nem lehet a kolesz területén tartózkodni. A vendégfogadás úgy működik, hogy a vendéglátó (még nappal, akár két órára is) beírja vendégét a portán található vendégkönyvbe. Ha a látogató éjjel 11 után is maradni szeretne, akkor a bentaltatásért fizetni is kell (DO: 100 Ft, KB: 50 Ft, ÁB-val ingyenes). Aki "illegálisan" tartózkodik bent és elkapják, annak bírságot (jelenleg 500 Ft) kell fizetnie, de második alkalommal akár fegyelmi is lehet a dologból.

A KKB-ellenőrzések alkalmával ellenőrzik a szobák berendezését (hány Várklubos fotel, tanulóból elcsent plusz szék, vasaló, merülőforraló, forrasztópáka van) és a tisztaságot is! A nagyon rücskös szobák feketelistára kerülnek, ők a továbbiakban is sűrűn számíthatnak egy-egy váratlan látogatásra... (A tisztasági szabályok be nem tartása a "Bentlakási megállapodás" megszegését jelenti, úgyhogy ezért Laci akár ki is teheti a szűrödet a kollégiumból.)

Kollégiumi Küldöttgyűlés

A tavaszi tisztújító KGy határozata szerint az MKB-nak most ősszel össze kell hívnia egy újabb Küldöttgyűlést, hogy beszámoljon (illetve beszámoltassa a KKB-t) arról, hogy mit sikerült elérni az erre az időszakra kitűzött, 12 pontban összefoglalt feladatok közül. Az biztos, hogy várhatók érdekes témák, például az új szintközösségi rendszer bevezetése, amiről a KGy-nak valószinűleg döntést is kell majd hoznia. (A téma előkészítésére az MKB és a Titkári Reszort szeretne majd előzetesen BSTV-s beszámolót, illetve nyílt, nagytermes vitafórumot is rendezni, hogy akik hajlandók ebbe a témába beleszólni, elmondhassák a véleményüket, és az esetleges kérdéses pontokat még időben korrigálni, tisztázni lehessen.)

A Kollégiumi Küldöttgyűlés időpontja:október 27., szerda.

Új körök

Úgy látszik, a sportélet egyre fejlődik a kollégiumban, hiszen megint két új kör alakulásáról adhatunk hírt: ezek a Bicajkör és a Kickbox Kör. A Bicajkör tagjainak kerékpárkölcsönzésre lesz lehetőségük. A kör vezetője Varga Tibor, akit a 1713-as szobában tudtok elérni. Nála lehet tagságit is csináltatni, aminek ára (fél évre) DO-val 3000 Ft, KB-vel 2500 FT, ÁB-vel 2000Ft (fényképet hozzatok magatokkal!). A Kickbox Kör két lelkes vezetője pedig heti két alkalommal (kedden és csütörtökön 19.30-tól 21.00-ig) tart edzést az alagsori tornateremben, ahova minden érdeklődőt sok szeretettel várnak. (Az első edzés szeptember 30-án volt.)

A kártyajátékok kedvelőinek pedig jó hír, hogy végre megalakult az Ulti Kör, amely vezetője Harangozó Csaba. Aki csatlakozni szeretne hozzájuk, azt sok szeretettel várják keddenként 19 órától a Galérián.

Hálózatfejlesztés

A KSzK-sok nyári munkájának köszönhetően elkészült a felső három szinten (18-17-16) az UTP-hálózat, ami már működik is (természetesen vele párhuzamosan a koaxot is lehet használni). Ezen kívül még néhány szint be van már kábelezve, és a munkálatok folyamatosan haladnak (a következő a 15-14-13-as szint lesz).

Hálózathasználat - regisztráció

Mindenkinek, aki számítógépét szeretné bekötni a hálózatba, regisztráltatnia kell a hálókártyáját. Ha ezt valamilyen okból kifolyólag még nem tetted meg, szedd a tappancsaidat, és fizesd be a 17. emeleti gazdasági irodában a hálózatfejlesztési díjat (DO: 3500 Ft, KB: 2700 Ft, ÁB: 2000 Ft). Ezen kívül a tavalyihoz teljesen hasonló adminisztrációs lapot kell kitölteni (KSzK-ból vagy a 1715-ös szoba ajtajáról szerezhető; kell hozzá: hálókártya MAC címe, tavalyi IP cím (ha volt), kolesz belépő száma, Neptun kód, törzsszám), majd a bizonylattal és a kitöltött lappal a 1715-ben tudsz regisztrálni. Ha csak accountot szeretnél kapni, keresd a 1302-ben Eöry Szabolcsot!

A KKB felvételt hirdet

A KKB várja azok jelentkezését, akik szívesen beszállnának a Koko (Kovács János) által vezetett propagandacsoportba.

Szerinted sem tökéletes az információáramlás a Házban? Kevésnek tartod a faliújságra kitett híreket, a BSTV-s beszámolókat, a Weben elérhető infót? Nem jut el hozzád, mi történt KKB-n, Nyári Táborban, nevelőtanárin, a reszortokon? Lennének ötleteid, de még senki nem volt rájuk kíváncsi?

Ha csatlakozni szeretnél Kokoékhoz, írj levelet a kkbpr@sch.bme.hu címre!

Új körvezetők

Főnökségváltás történt néhány szakmai körben: az AC-nak Pete Bálint, a KSzK-nak pedig Katona Zoltán lett az új vezetője. Sikeres munkát kívánunk nekik!

Nyári Tábor '99 Balatonlelle

Szokás szerint augusztus utolsó hetvégéjét idén is a Balaton-parton tölthette az, aki úgy gondolta, hogy szívesen véleményt nyilvánít a kolesz aktuális dolgaiban, aki kíváncsi volt, hogy a Ház vezetése milyen témákat tart fontosnak arra, hogy azokat minél több ember megvitassa. A Nyári Táborban a KKB, a reszortok, az MKB és Sándor László beszámolójából a részleteket is megtudhattuk a konyhafelújításról, a közeljövőben bevezetésre kerülő (ez a KGy-n dől majd el) szintközösségi rendszerről, a kollégiumi felvételiről, a DSK beruházásairól és új köreiről, a készülő új gazdasági rendszerről, a kollégiumi díj felhasználásáról illetve arról, hogy a KKB hogyan akarja szélesíteni, jobbá tenni propagandáját. Itt a táborban dőlt el, hogy melyik évfolyam melyik szintre kerüljön, beosztottuk a szobákat, és megtörtént az ÁB-k kiosztása is. Természetesen a KKB-titkár Balatonban való rituális megmártóztatása sem maradhatott el...

Elsősök, tanuljatok!

A KKB határozata szerint (a nevelőtanárok javaslatára) időben korlátozva lesz az elsős szinteken a hálózathasználat. Ez azt jelenti, hogy nem lehet majd a hálón lógni éjjel 1 és hajnali 6, valamint reggel 8 és délutan 5 között, illetve csütörtökönként este 8-tól.

(Az elvonás okozta tünetekért még senki nem vállalt felelősséget, de a súlyosabb esetben forduljatok Bodnár Gabriellához bizalommal! :) )

Gólyaverés!

(Csak hogy még jobban érezzétek a szerető gondoskodást...)

Megvolt, jó volt, jövőre is lesz... A túlélőket sok szeretettel várják a "véreskezű" seniorok a kéthetenként csütörtökönként megrendezésre kerülő Gólyakocsmában (I. emeleti nagyterem).

ÁLHÍR: KKB-s ellenőrzés

Jövő héttől bevezetésre kerül (a KKB-ellenőrzések mintájára) a KKB-s ellenőrzés. Ez is jó lesz. :) "A hajtást a másodévesek kezdik a 18. emeletről!" - hoppá, bocs, ez egy másik szöveg...

Csilla